Atnaujinta 2020-06-29
Sukurta 2020-06-29

Geros reklamos sudedamosios dalys

Kas yra gera reklama? Priklausomai nuo verslo srities, šis klausimas gali turėti galybę atsakymų, tačiau šnekant bendrai, gera reklama yra ta, kuri pasiekia savo tikslą. Tai taikoma bet kokio tipo reklamai, nesvarbu, ar ji skaitmeninė, spausdinta, vaizdo ar garso. Sukurti gerą reklamą gali būti beveik neįmanoma, jei nežinote, kodėl ją kuriate. Štai kodėl kelias į gerą reklamą prasideda čia: 

1. Gera reklama turi aiškiai apibrėžtus tikslus 

Prieš kurdami bet kokią reklamą, pirmiausia privalome apibrėžti savo siektinus tikslus. Pavyzdžiui, tarkime mūsų reklamos tikslas yra pritraukti 200 žmonių į mūsų svetainės naujienlaiškį. Žinant šį tikslą, mums tampa paprasčiau apibrėžti reklamos sėkmę, biudžetą, bei CTA. 

 

a. Sėkmė 

Kiek registracijų norime gauti ir per kurį laiką? Galvojimas apie konkrečius ir pasiekiamus skaičius padės mums įvertinti mūsų reklamos rezultatus ir pasimokyti iš jų. Tarkime, mes norime sulaukti 50 registracijų per savaitę ir po 4 savaičių turėti 200 prenumeratorių. Puiku, dabar per ateinančias 4 savaites stebėsime, ar reklama veikia taip, kaip tikimės. Jei ne, mes galime išbandyti kitokią reklamą, arba nukreipti ją į kitokią auditoriją. Po tų 4 savaičių galime įvertinti rezultatus ir patikslinti savo prognozes, kurios galėjo būti per daug optimistiškos arba pesimistiškos. Taip pat galime panaudoti surinktas žinias kuriant efektyvesnę reklamą.  

 

b. Biudžetas 

Gera reklama uždirba daugiau nei išleidžia. 200 registracijų mūsų naujienlaiškyje nieko nereiškia, jei suma, kurią jiems išleidome, viršiją naudą, kurią gausime. Tarkime, mes žinome, kad 1 iš 100 mūsų naujienlaiškyje esančių žmonių nusiperka kažką iš mūsų. Šio pirkinio grynasis pelnas yra 500 eurų. Vadovaudamiesi šia logika, 200 naujų registracijų mūsų naujienlaiškyje turėtų uždirbti 1000 EUR pelno. Tai reiškia (1000 EUR / 200 ) = 5 EUR už registraciją – tai maksimali suma, kurią galime išleisti už vieną registraciją. Žinodami bendrą biudžetą (1 000 EUR) ir mokestį už registraciją (5 EUR), dabar galime stebėti ir įvertinti mūsų reklamos našumą. 

 

c. CTA 

Šnekant paprastai, CTA (angliškai Call-To-Action) yra tam tikras veiksmą skatinantis žodis - registruotis, spausti čia, nusipirkti tai ir pan. Bet bendrąja prasme, tai elgesys, kurį bandome skatinti. Pavyzdžiui: 

Kartą per savaitę, mes kalbiname 3 „Fortune 500“ vadovus, kurie pataria kaip mažoms įmonėms sėkmingai auginti savo verslą. Prisijunkite prie mūsų naujienlaiškio dabar! “ 

CTA turi skambėti paprastai ir aiškiai - prisijunkite prie mūsų naujienlaiškio. Kai žmonėms aišku ko norite iš jų, jie bus labiau linkę tai padaryti. O kas, jei CTA nėra aiškus? 

„ Kartą per savaitę, mes kalbiname 3 „Fortune 500“ vadovus, kurie pataria kaip mažoms įmonėms sėkmingai auginti savo verslą.“ 

Tai vis dar viliojantis pasiūlymas, tačiau be aiškaus CTA jis nėra tikras pasiūlymas – labiau teiginys. Ar tai renginys, o gal tai TV laida? Kas nutiks, jei aš spustelėsiu ant nuorodos? Visi šie klausimai gali atgrasyti žmones spustelėti. Ne todėl, kad nenori, bet todėl, kad niekas nenori švaistyti laiko su neaiškiomis mįslėmis. 

Turėdami aiškų tikslą, mums tampa daug paprasčiau sukurti efektyvų ir suprantamą CTA. 

  

2. Gera reklama yra kuriama konkrečiai auditorijai 

Frazė “sukurkite reklamą” mažai ką pasako apie tai, kokia reklama tai turėtų būti. Kita vertus, frazė „sukurkite reklamą, kuri pritrauks 25–35 metų mažų įmonių savininkus prisijungti prie mūsų naujienlaiškio“ daug labiau padeda įsivaizduoti mūsų auditoriją ir kokio tipo reklama jiems patiktų. 

Galite pradėti segmentuoti savo auditoriją pagal amžių, lytį, gyvenamąją vietą ir pomėgius. Mūsų naujienlaiškio pavyzdyje paprastas auditorijos apibrėžimas gali atrodyti taip: 

„Jauni verslo savininkai (25–35 metai), kurie skaito verslo leidinius (pavyzdžiui, „Forbes“), nes nori sužinoti daugiau apie tai kaip plėtoti savo verslą“ 

Tai nėra tinkamas kliento persona, tačiau vien toks sakinys gali būti labai efektyvus kuriant tikslingesnes žinutes, kurios labiau patrauks mūsų auditorijos dėmesį.
  
 

3. Gera reklama yra viliojanti ir aktuali 

Dabar, kai mes žinome, kodėl (reklamos tikslas) ir kas (auditorija), atėjo laikas pažvelgti į ką (reklama). 

Nors reklama yra kuriama su tikslu kažką parduoti, niekam nepatinka, kai jiems bandoma kažką parduoti. Norint sukurti puikų skelbimą, reikia rasti pusiausvyrą tarp verslo tikslų (gauti naujienlaiškio registracijų ar naujų pardavimų) ir auditorijos tikslų bei pomėgių (jaunų verslininkų noras išmokti plėsti savo verslą). 

 

Gera reklama privalo būti aktuali 

Mums dažniausiai rūpi tik mums aktualūs dalykai. Žmonės, kurie mėgsta išlikti sveiki, galimai susidomėtų naujo tipo vitaminų papildais. Kita vertus, dviratininkai gali būti labiau suinteresuoti prakaito nesukeliančiomis bei patogiomis kelnėmis. Remdamiesi apibrėžta auditorija, mes galime pradėti galvoti apie dalykus, kurie jiems galimai bus įdomūs ir aktualūs. Pritaikykite reklamos tekstą ir vaizdus taip, kad jie atitiktų jūsų klientą ir jiems aktualius dalykus. 

 

Gera reklama vilioja ir įtraukia 

Jei reklama yra aktuali, jis veiks gerai. Tačiau skirtumas tarp geros ir puikios reklamos yra jos sugebėjimas prikaustyti mūsų dėmesį. Kai kurios reklamos gali patraukti auditorijos dėmesį naudojant humorą ar kokią kitą emociją. Pavyzdžiui, užuot reklamavę vitaminų papildų buteliuką, galime papasakoti istoriją, kurioje tam tikram sportininkui kilo problemų bandant pagerinti savo turimą asmeninį rekordą ir kaip mūsų papildai jiems padėjo. Tai perkelia dėmesį į produkto teikiamą naudą, o ne į patį produktą. Atsiminti istorijas yra daug lengviau nei produktus. Be to, gerai papasakota istorija gali sulaukti emocinės žmonių reakcijos. Jausmai yra galingesni ir trunka ilgiau nei faktai. 

Pavyzdžiui, pažvelkime į „Coca-Cola“ - visos jų reklamos yra apie buvimą laimingais. Tačiau „Coca-Cola“ turi didžiulį biudžetą ir gali leisti sau tokio tipo reklamas. Todėl daugumai verslų vertėtų neperlenkti lazdos su emocinėmis reklamomis ir žvelgti į tai kaip į prieskonį pagrindiniame reklamos patiekale.   

  

Apžvelkime ką sužinojome 

Norėdami sukurti puikų skelbimą, turime: 

  1. Apibrėžkime reklamos tikslą 
  2. Nuspręskime, kokį CTA naudoti 
  3. Nustatykime biudžetą ir reklamos trukmę 
  4. Apibrėžkime mūsų auditoriją 
  5. Sukurkime aktualią ir įtraukiančią reklamą, kurioje būtų atsižvelgta į mūsų auditoriją ir jos interesus