Atnaujinta 2018-06-01
Sukurta 2020-02-10

80:20 taisyklė smulkioms įmonėms

80:20 taisyklė, kitaip Pareto taisyklė, teigia, kad 80 % situacijos rezultatų lemia 20 % jos priežasčių.

Kitaip tariant, užsiimant smulkiuoju verslu, 80 % Jūsų pajamų generuoja 20 % visų Jūsų klientų.

 

80:20 taisyklės ištakos 

Šią teoriją 1906 metais suformulavo italų ekonomistas Vilfredas Paretas, stebėdamas savo daržą! V. Paretas pastebėjo, kad iš 20 % jo darže augančių žirnių ankščių jis gauna 80 % viso žirnių derliaus.

Vėliau šią teoriją jis pritaikė sudėtingesnėse srityse, pavyzdžiui, ekonomikoje, ir pastebėjo, kad 80 % viso turto Italijoje priklauso 20 % šalies gyventojų.

 

Kodėl 80:20 taisyklė svarbi Jūsų įmonei? 

Paprasta – 80:20 taisyklė gali padėti smulkių įmonių savininkams nuspręsti, kaip geriau paskirstyti pastangas ir išteklius.

Pavyzdžiui, kad padidintumėte pardavimo apimtį, daugiau pastangų skirkite 20 % klientų, generuojančių didžiąją dalį Jūsų įmonės pajamų.

Įdomu tai, kad 80:20 taisyklė galioja kalbant ne tik apie pajamas, bet ir apie kitus veiklos aspektus. Pavyzdžiui, 20 % Jūsų darbuotojų gali būti atsakingi už 80 % įmonės gamybos, pardavimo ar išdirbio.

Taigi kaip galėtumėte veiksmingiau išnaudoti ir valdyti savo komandą?

 

Laiko valdymas

Laiko valdymas yra dar viena sritis, kuriai verslininkai ir smulkių įmonių savininkai gali taikyti 80:20 taisyklę.

Neužmirškite, kad laikas – pinigai. Natūralu, kad verslininkai viską mėgina atlikti patys, nes jie yra taip pratę. Vis dėlto, savo laiką svarbu išnaudoti protingai ir neužmiršti paklausti savęs, kaip jį galėtumėte paskirstyti geriausiai.

Kartais švaistome savo laiką atlikdami darbus, kurie būtų atliekami veiksmingiau, jei perleistumėme juos kitiems darbuotojams. Užuot praleidę pusę dienos naujindami programinę įrangą savo kompiuteryje ar skambinėdami tiekėjams ir klausinėdami kainų, šias užduotis galėtumėte pavesti užsakomąsias paslaugas teikiančiai įmonei ar laikinai pasamdytam darbuotojui.

Tas pats pasakytina ir apie atsakinėjimą į šimtus elektroninių laiškų ar patalpų tvarkymą. Ar tai yra geriausias būdas išnaudoti Jūsų laiką ir energiją? Galbūt šiuos darbus galima būtų pavesti kitiems?

Galbūt šį laiką geriau būtų skirti, pavyzdžiui, pardavimo strategijai kurti, susitikimams ar produktų asortimentui plėsti.

 

Neužmirškite atsipalaiduoti 

Dar vienas svarbus dalykas – išnaudoti laiką protingai nereiškia dirbti 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Visi turime optimalų darbo laiką ir sugebame išlaikyti aukštą darbingumo lygį arba dirbti intensyviu tempu tik tam tikrą skaičių valandų per dieną. Ne viskas gali ar turi būti padaryta per vieną dieną.

Norint sėkmingai užsiimti verslu, būtina pailsėti ir atsipalaiduoti. Tai padeda susikaupti ir atgauti energiją. Pailsėję, dirbsite efektyviau. Be to, Jums kils geresnių idėjų.

Taigi ar taikote 80:20 taisyklę savo veikloje?

 

Dar daugiau puikių istorijų ir patarimų – skaitykite mūsų bloge!

Sužinokite kaip CapitalBox gali palengvinti jūsų gyvenimą. Sužinokite daugiau!