Atnaujinta 2022-05-17
Sukurta 2022-05-20

Energijos suvartojimas įmonėje: 3 patarimai, kaip sumažinti sąskaitą už elektrą

Elektros energijos taupymas yra vienas paprasčiausių ir efektyviausių būdų sumažinti sąskaitas smulkaus ar vidutinio dydžio verslo veikloje. Jei vis dar nežinote, kaip pradėti, žemiau pateikti trys  itin veiksmingi būdai padės sutaupyti elektros energijos bei įnešti teigiamų pokyčių į jūsų darbo aplinką.

Energiją taupanti įranga 

Investavimas į energiją taupančias technologijas, atitinkančias konkrečius jūsų smulkiojo ar vidutinio verslo poreikius, gali padėti apsaugoti aplinką bei sumažinti  elektros sąskaitas. Sužinokite, kokie energiją taupantys prietaisai gali akimirksniu pakeisti jūsų energijos suvartojimą bei išlaidas: 

Išmanieji termostatai  

Išmanieji termostatai valdo jūsų šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo (ŠVOK) sistemą naudodami keletą papildomų funkcijų, kurių negalima panaudoti standartiniame modelyje. Įrenginyje galima nustatyti sezonui tinkamus temperatūros slenksčius bei skirtingas veikimo programas (pvz., „Home“ ir „Away“), kurias galima reguliuoti automatiškai arba mobiliuoju telefonu.  

Išmanieji skaitikliai 

Išmanusis skaitiklis veikia kaip elektros energijos skaičiuoklė. Jis parodo, kiek energijos sunaudojate kiekvienu paros metu, padeda aptikti gedimus, apsaugo nuo klaidingų rodiklių bei pasirūpina, kad jūsų elektros tiekėjas automatiškai gautų visą informaciją. Valdykite šį įrenginį tiesiog išmaniuoju telefonu ir būkite užtikrinti, kad skaitiklis veikia sklandžiai, o rodmenys yra tikslūs. 

Išmanieji kištukai 

Išmanieji kištukai yra puikus elektros optimizavimo ir taupymo būdas. Jie gali automatiškai įsijungti ir išsijungti pagal jūsų nustatytą grafiką, padėti  stebėti energijos suvartojimą bei būti valdomi internetu. Prieš įsigyjant yra svarbu atminti, kad renkami energijos duomenys nėra vienodi visuose kištukuose, tad jei norite detalesnių energijos paskirstymo duomenų, ieškokite  būtent tokio kištuko. 

Išmaniosios ir LED Lemputės 

Jei esate pasirengę pereiti prie išmaniųjų lempučių, dabar rasite daugybę prieinamų variantų, kuriuos galite valdyti „Alexa“ ir „Google Assistant“ integracijomis bei mobiliuoju telefonu iš bet kurios vietos su interneto ryšiu. Visgi, jei labiau mėgstate mažiau automatizuotas lemputes, galite rinktis populiariąsias LED. Šios yra daug efektyvesnės nei senosios kaitrinės lemputės, todėl jos bus puikus pirmas žingsnis norintiems sutaupyti elektros energijos. 

Energijos monitoriai 

Norint sužinoti informaciją apie energijos suvartojimą, jums tereikia vieno įrankio – elektros energijos vartojimo monitoriaus, kuris tiksliai nurodo, kiek kWh prietaisas sunaudoja. Monitoriuose esantis jutiklis, siųstuvas ir rankinis arba nešiojamas ekranas užtikrina, kad duomenys būtų sekami, o pateikiami rodikliai būtų itin tikslūs. Svarbu paminėti, kad šis rankinis elektros energijos matuoklis nesumažina energijos suvartojimo – jo tikslas yra padėti sąskaitos mokėtojui žinoti, kiek energijos jis sunaudoja.  

Investicijos į atsinaujinančią energiją 

Atsinaujinančios energijos šaltiniai klesti, nes šios naujovės mažina sąnaudas ir yra daug efektyvesnės. Sužinokite daugiau apie pagrindinius atsinaujinančios energijos šaltinių tipus Galbūt tai galėtų tapti reikšmingu jūsų verslo žingsniu į priekį:  

Saulės baterijos 

Ši, dar vadinama „žalia elektros energija“, tapo varomąja jėga atsinaujinančios energijos rinkoje dėl jos plataus pritaikomumo gyvenimo, komerciniais ar komunaliniais tikslais. Baterijos, renkančios saulės energiją, yra kone geriausias ekologiškas sprendimas su greičiausiu investicijų atsipirkimu. Saulės baterija užtikrina nemokamą elektros energijos šaltinį dar daugeliui metų į priekį. 

Vėjo turbinos 

Vėjo energija yra puikus pasirinkimas didesnį biudžetą turintiems asmenims ar kompanijoms, kurios yra įsikūrusios vėjuotose vietovėse, pavyzdžiui, prie jūros. Mikro vėjo turbinas galima įmontuoti ir miesto bei priemiesčio aplinkoje. Jos yra kompaktiško dydžio bei svorio ir gali pagaminti elektros energijos net ir esant vidutiniam vėjo greičiui.  

Geoterminiai šilumos siurbliai 

Geoterminiai šilumos siurbliai yra ekonomiškiausias atsinaujinančios energijos sprendimas šildymui ir vėsinimui, kuris neturi veikimo apribojimų – jis taip pat efektyviai veikia nepriklausomai nuo paros meto ar sezono. Veikia pakankamai tyliai, nereikalauja daug priežiūros ir pasižymi dideliu naudingumo koeficientu – visi šie privalumai suteikia kasdieniam gyvenimui daugiau  komforto naudojant tik vieną įrenginį. 

Subsidijos ir elektros tiekėjų pasiūlymai verslui  

Siekiant paremti atsinaujinančios energijos planus ir taip paskatinti didesnį žaliųjų šaltinių naudojimą, Europos ir Lietuvos mastu yra rengiami įvairūs projektai, kuriuose dalyvaujant galima gauti finansavimą atsinaujinančios energijos įrangos vystymui. Pagrindiniai šiuo metu rinkoje siūlomi projektai:  

Energiją taupančių technologijų finansavimas 

TIPS projektas 

Lietuvoje neseniai pradėjusi veikti investicijų platforma „Tvarių išteklių plėtros skatinimas“ (TIPS) yra skirta energiją taupantiems sprendimams įgyvendinti ir gali finansuoti net iki 80 proc. projekto investicijų vertės privatiems ir juridiniams asmenims. Norintys gauti šį finansavimą turėtų pasirūpinti indėliu, kurio suma yra apie 20 % viso projekto sumos, ir jau dabar gali teikti paraiškas TIPS finansavimui.  

Vyriausybės biudžeto planas 2022 

Pateiktame Vyriausybės plane verslui siūlomi ne tik dujų ir elektros kainų kompensavimo sprendimai, tačiau ir 142 mln. eurų nukentėjusiems sektoriams skirtoms paramos priemonėms, pavyzdžiui, atsinaujinančių energijos šaltinių investicijoms. Sužinokite, kaip galite gauti finansavimą  apsilankę Lietuvos Respublikos finansų ministerijos puslapyje.  

ES parama 

Projektai, rengiami konkurso principu, gali padėti įmonėms gauti finansavimą atsinaujinančių energijos šaltinių įrengimui. Ši parama taip pat gali būti skirta naujų AEI efektyvesnio panaudojimo technologijų kūrimui ir diegimui, siekiant sukauptą energiją panaudoti įmonėse, tiekti užsakovams arba perduoti į centralizuotus energetinius tinklus. 

„Proveržio paketas“: žalia šviesa žaliajai energetikai 

Šiuo projektu energetikos ministerija siekia nutiesti kelią sparčiai žaliosios energetikos plėtrai, kuris padėtų mažinti perteklinius ribojimus saulės ir vėjo elektrinėms bei skatintų Lietuvos elektros energiją tapti ekologiškesne ir draugiška aplinkai. Proveržio paketui 2021-2027 m. yra skiriamas beveik 1 milijardas eurų. Ši suma bus skirta saulės ir vėjo kolektoriams, energijos kaupimo įrenginiams ir kitai atsinaujinančios energijos įrangai.  

Elektros mokėjimo planai verslui 

Smulkioms ir vidutinio dydžio įmonėms yra svarbu pasirinkti patikimą elektros tiekėją ir palankiausią tiekiamų paslaugų tarifą, kad būtų rastas geriausias būdas, kaip atsiskaityti už elektros energiją: 

Fiksuota kaina 

Mažiau rizikos turintis elektros tiekimo pasiūlymas, kuris tinka biudžetą į priekį planuojančioms įmonėms. Pasirinkus šį planą jums bus paskirti fiksuoti mokėjimai už elektros energiją ir kainos pokyčiai rinkoje jums neturės jokios įtakos. Visgi, prieš renkantis šį sprendimą, pasidomėkite kitais rinkoje esančiais pasiūlymais, kad nustatytas užmokestis gerokai neviršytų kitur siūlomo tarifo.  

Kintanti kaina 

Jei ieškote lankstesnio plano, šis pasiūlymas yra turbūt pats tinkamiausias. Šio tipo elektros energijos kaina yra kintanti pagal rinkoje diktuojamus pokyčius perskaičiuojant kainas kas valandą. Pasirinkus šį pasiūlymą galima labai daug sutaupyti, tačiau taip pat ir patirti nemenkų nuostolių, nes nuspėti energijos kainos kitimo neįmanoma. 

Tarifas pagal leistiną galią 

Pasiūlymas, kuriame elektros energijos įkainiai yra nustatomi pagal įmonės objekto leistinąją galią ir yra skirstomi į dvi pagrindines grupes:1) įmonės, kurių patalpų maksimali galia yra 30 kW arba mažesnė; 2) įmonės, kurių patalpų maksimali galia yra didesnė nei 30 kW. Pasidomėkite, kokia yra jūsų verslo objekto leistinoji naudoti galia ir įsitikinkite, kad mokate pagal jums priklausantį tarifą. 

Kasdieniai įpročiai, kurie padeda sutaupyti elektros energiją 

Išjunkite šviesas ir įrangą, kai jos nenaudojate. Įrenginiai naudoja elektrą net ir veikdami budėjimo režimu ar įkišti į elektros lizdą, tad prieš palikdami darbo vietą, nors ir pietų pertraukai, pasistenkite juos išjungti. 

Naudokite turimą saulės šviesą, kad apšviestumėte savo darbo vietą. Pasistenkite baldus patalpoje sustatyti taip, kad ant jų patektų kuo daugiau saulės šviesos ir galėtumėte bent didžiąją dienos dalį nenaudoti elektros.  

Įdiekite judesio daviklius apšvietimui. Įdiekite judesio daviklius automatiniam šviesos įjungimui/išjungimui. Toks sprendimas itin efektyviai taupo elektros energiją tokiose erdvėse kaip konferencijų salės, poilsio kambariai ar atskiri kabinetai, kuriuose darbuotojai nebūna nuolatos. 

Reguliariai keiskite ŠVOK filtrus. ŠVOK (šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo) sistema yra labai svarbi norint sutaupyti elektros energijos, tad reguliariai rūpinkitės jų švara ir efektyvumu.  

Įjunkite energijos taupymo režimą įrenginiuose. Pasinaudojus šia funkcija galėsite ne tik ilgiau naudotis prietaisu ir produktyviai išnaudoti savo laiką, tačiau taip pat galėsite rečiau krauti elektroninius įrenginius ir tokiu būdu taupyti energiją. 

Dabar jau žinote efektyviausius būdus, kurie padės sumažinti įmonės energijos suvartojimą, tad belieka visa tai pritaikyti praktikoje ir stebėti, kaip jūsų įmonė tampa ne tik draugiškesnė aplinkai, tačiau ir sutaupo nemažą procentą energijai skirto įmonės biudžeto. O besidomintys papildoma finansine pagalba atsinaujinančios energetikos vystymui ar kitoms reikmėms, gali pasinaudoti „CapitalBox“ teikiamo finansavimo verslui privalumais – užpildykite anketą, gaukite jums tinkamiausią pasiūlymą ir jau netrukus pasiekite visus savo tikslus!