Atnaujinta 2022-02-25
Sukurta 2022-03-15

Kas yra pinigų srautas?

Gebėjimas suprasti ir valdyti pinigų srautą yra viena iš svarbiausių jūsų, kaip verslo savininko, užduočių jei siekiate sėkmingai vykdyti verslą.  Jei norite sužinoti daugiau apie pastovaus pinigų srauto išlaikymo svarbą ir kaip jį efektyviai valdyti, perskaitykite mūsų išsamų vadovą apie smulkių ir vidutinių verslų pinigų srautus.

Kas yra pinigų srautas (angl. „cashflow“)? 

Pinigų srautas apskaičiuoja koks pinigų kiekis atkeliauja ir iškeliauja iš jūsų verslo per tam tikrą laiko tarpą. Įprastai, verslas pinigus uždirba iš pardavimų, finansavimo ir investicijų pelno – tai vadinama įeinančiu pinigų srautu. Verslas išleidžia pinigus už išteklius ir paslaugas, taip pat už komunalines paslaugas, mokesčius, paskolų mokėjimus ir kitas sąskaitas – tai yra išeinantis pinigų srautas. 

Verslo pinigų srautas gali būti teigiamas arba neigiamas. Ką tai iš tikrųjų reiškia? 

  • Teigiamas pinigų srautas reiškia, kad jūsų verslas gauna daugiau pinigų nei išeina. 
  • Neigiamas pinigų srautas reiškia, kad jūsų verslas išleidžia daugiau pinigų nei gauna.

Lengviausias būdas teisingai suprasti pinigų srautus yra turėti omenyje visą pinigų sumą, kuri įkrito ir išėjo iš jūsų verslo banko sąskaitos per vieną mėnesį. Jei mėnesį užbaigiate su daugiau į banką įplaukusių pinigų nei pradėjote, tuomet jūsų verslo pinigų srautas yra teigiamas. Jeigu mėnesio pabaigoje turite mažiau pinigų, jūsų verslas turėjo neigiamą pinigų srautą. 

 

Kodėl pinigų srautas yra toks svarbus smulkiojo ir vidutinio dydžio verslams? 

Pinigų srautas yra labai svarbus bet kokio verslo sėkmei, bet ypač smulkiojo ir vidutinio dydžio verslams. Prieinamų pinigų trūkumas yra viena dažniausių priežasčių, kodėl verslai žlunga. Net ir sėkmingiausias verslas gali greitai pakliūti į bėdą, jei pinigai yra susieti su vėluojančiomis ar neapmokėtomis sąskaitomis faktūromis ir tuomet verslas nebeišgali apmokėti turimų sąskaitų.  

Daugybei verslininkų tenka išgyventi sunkius periodus, kai pinigų srautas yra menkas pirmosiomis verslo gyvavimo dienomis. Steigdami savo verslą verslininkai turės daug išlaidų, tačiau nei užsakovai, nei klientai nesukurs reikiamo pajamų srauto. Štai kodėl svarbu apsvarstyti savo galimą pinigų srauto situaciją nuo pradžių ir įsitikinti, kad turite prieigą prie reikiamo kapitalo. Tai gali buti santaupos arba apyvartinis kapitalas, kurį galite gauti naudodamiesi papildomu finansavimu. Taip užtikrinsite savo veiklos tęstinumą, kol laukiate įplaukiančių pinigų.

Dar viena svarbi užduotis – stebėti savo pinigų srautą, ypač jeigu jūsų verslas yra sezoninis. Jeigu jūsų pajamos stipriai svyruoja skirtingais metų laikais, turite atidžiai sekti ir valdyti savo pinigų srautą. Tokio tipo versle tai daryti gali būti sudėtingiau, tačiau tikrai įmanoma.

Turėti teigiamą pinigų srautą reiškia, kad jūsų įmonė bus geriau pasiruošusi galimiems ekonominio nuosmukio laikotarpiams. Pinigų srauto valdymas yra kritiškai svarbus įmonės sėkmei, nes tai jums suteikia galimybę: 

  • Atlikti kompetentingus finansinius sprendimus 
  • Patobulinti jūsų verslo modelį 
  • Apmokėti skolas 
  • Investuoti į jūsų verslą 
  • Nustatyti pelningas kainas 
  • Nustatyti augimą, kurį galite išlaikyti 
  • Sugrąžinti pinigus akcininkams 
  • Suplanuoti verslo pardavimus arba sėkmę 

 

Bendrosios pinigų srauto problemos, su kuriomis susiduria smulkieji ir vidutiniai verslai 

Toliau pateikiamos dažniausios smulkiųjų verslų pinigų srauto problemos: 

  • Pinigų išeikvojimas: įmonės įkūrimas ir jos veiklos vykdymas yra puiki patirtis, tačiau kai kurie verslininkai išleidžia per daug pinigų įsigydami prekes ir paslaugas, kurių nereikia tiesioginei veiklai vykdyti, arba nereikia artimiausiu metu. 
  • Lėtai apmokamos sąskaitos faktūros: tai dažna problema su kuria susiduria daugybė verslininkų. Norėdami paskatinti greitesnį apmokėjimą: 
    • Sąskaitose faktūrose nurodykite terminą. Tai padidins jūsų galimybę greičiau ir laiku gauti apmokėjimus. 
    • Į sąskaitą faktūrą įtraukite aiškias mokėjimo sąlygas ir delspiningius, jei klientas nesumokės laiku. Jei sąskaitoje faktūroje nurodysite mokėjimo sąlygas, turite 1,5 karto didesnę tikimybę, kad jums bus sumokėta laiku. 
    • Palengvinkite apmokėjimo procesus savo klientams. Nesvarbu, kaip jūsų klientai nori vykdyti apmokėjimus, pasistenkite suteikti galimybę atlikti mokėjimą jiems patogiu būdu. 
  • Perteklinės atsargos ar įranga: turėti per daug atsargų ar inventoriaus užkerta kelią pinigų judėjimui ir investicijoms į kitas verslo sritis. Be pradinių išlaidų atsargoms ir inventoriui įsigyti, jūs taip pat turėsite padengti ir nuolatines šių atsargų laikymo ir išlaikymo atitinkamoje pardavimo būklėje išlaidas.  
  • Didelės pridėtinės išlaidos: didelės pridėtinės išlaidos yra ypač sudėtingos, nes jos nuolatinės. Šios išlaidos kasdien neigiamai veikia jūsų pinigų srautą iki kol problema nepašalinama. 
  • Prastos inkasavimo strategijos: inkasavimas dažnai yra paskutinis dalykas, kurį norime girdėti, tačiau neapmokėti likučiai gali rimtai paveikti pinigų srautą ir sulaikyti verslą. Inkasavimo strategijos ir inkasacijų priėmimo praktikos įgyvendinimas jūsų verslui gali pagerinti tikimybę, kad jums bus sumokėta laiku arba iš anksto. 
  • Pernelyg optimistiškas prognozavimas: norėdami sušvelninti riziką, kad nepasieksite užsibrėžtų tikslų, turite laikytis konservatyvaus požiūrio į prognozavimą. Optimistiškas prognozavimas gali privesti prie pinigų išeikvojimo arba prasto pasirengimo, dėl kurio jūsų verslas gali likti itin pažeidžiamas ir turėti rimtų problemų. 
  • Prasta apskaita: dėl laiko ar resursų trūkumo, o galbūt paprasčiausiai dėl pačių pagrindinių principų nesuvokimo, daugybė verslininkų nesugeba deramai susitvarkyti su savo įmonės apskaita. Gebėjimas tinkamai sutvarkyti ir paruošti savo įmonės finansinės ataskaitas ir išlaikyti jas atnaujintas ir tikslias yra itin svarbu. 

Nors pinigų srautai yra unikalūs kiekviename versle, svarbu suprasti bendrus principus, kad žinoti kaip analizuoti savo smulkiojo verslo pinigų srautą, kad galėtumėte tinkamai jį suprasti, valdyti ir gerinti.

 

Kaip valdyti jūsų smulkiojo verslo pinigų srautą 

Štai keli bendriniai smulkiųjų verslų pinigų srauto būdai, kuriuos turėtumėte žinoti ir gebėti išvengti pinigų srauto problemų: 

  • Susikurkite pinigų srauto ataskaitą 
  • Numatykite savo pajamas ir išlaidas 
  • Planuokite į ateitį 
  • Išanalizuokite savo mokėjimų sąlygas ir terminus 
  • Atidžiai išsirinkite asmenis ir kitus verslus su kuriais norite bendradarbiauti 
  • Nusistatykite lūkesčius savo klientams ir aiškiai nurodykite pasekmes savo sutartyse  
  • Užmegzkite tvirtus ryšius su savo klientais 

 

Kaip išlaikyti sveiką pinigų srautą 

Tinkamai sutvarkę savo verslo judėjimo kryptį bei pasiekę teigiamą pinigų srautą, neturėtumėte jo apleisti. Norint išlaikyti sveiką pinigų srautą, reikia: 

  • Reguliariai sekti savo pinigų srautą. Kaip ir su kitomis finansinėmis ataskaitomis, kiekvieną periodą patartina peržvelgti savo pinigų srauto ataskaitą. 
  • Atidaryti kredito liniją kritinėms situacijoms. Jei užtikrinsite kredito liniją, kurią turėsite galimoms pinigų srauto problemoms, gebėsite greitai pagerinti pinigų srauto situaciją. „CapitalBox“ verslo paskola gali veikti lygiai kaip kredito limitas jūsų verslui. Kaip nurodyta sutartyje, galite gauti papildomų apyvartinių lėšų nenumatytoms išlaidoms padengti. 
  • Reikalauti išankstinio dalinio mokėjimo. Nors terminų nustatymas klientams yra vienas iš būdų paskatinti greitesnį mokėjimų vykdymą, jūs taip pat galite reikalauti išankstinių indėlių ar dalinių mokėjimų didesniems užsakymams. Tai padės jums sumažinti gautinų sąskaitų skaičių. 

Tinkamo verslo pinigų srauto valdymo pagrindas yra iniciatyvus požiūris. Tokiu būdu galite apsaugoti savo įmonės pajamų šaltinį. 

 

Pagrindinės sveiko pinigų srauto taisyklės 

Kasdienių verslo aspektų valdymas šalia finansų ir mokesčių gali būti varginantis procesas, vedantis link klaidų, kurių tiesiog negalite sau leisti. Štai keletas taisyklių, kurias turėtų atsiminti kiekvienas verslininkas, siekiantis išlaikyti teigiamą pinigų srautą: 

  • Kreipkite dėmesį į pinigų srautą, o ne tik pelną 
  • Išlaidos neturėtų viršyti turimų pinigų 
  • Turėkite šiek tiek atsargų, jei tektų kompensuoti deficitus 
  • Kuo greičiau norite išplėsti savo verslą, tuo daugiau pinigų jums reikės 
  • Kruopščiai atsirinkite visas galimas investicijas 
  • Nepersistenkite su inventoriumi ir atsargomis 
  • Neprisiimkite didžiulių skolų, kurių negalėsite apmokėti ilgalaikėje perspektyvoje 

Norėdami plėtoti savo verslą reikalingi lengvai prieinami pinigai. Taigi, vienas pagrindinių jūsų tikslų turėtų būti išlaikyti sveiką pinigų srautą. 

 

Finansinio partnerio paieška – šis turėtų padėti jūsų verslui su apyvartiniu kapitalu 

„CapitalBox“ supranta jūsų verslą. Mes sukūrėme „CapitalBox“, kad suteiktume jūsų verslui apyvartinį kapitalą, kai šio jums prireiks. „CapitalBox“ teikia greitas ir lengvas paskolas iki 350.000 EUR įmonėms kaip jūsų – užstatas nereikalingas.  

Dėl protingų, greitų ir nesudėtingų verslo paskolų galite pasikliauti „CapitalBox“. Mes didžiuojamės mūsų siūloma greita, efektyvia ir lanksčia verslo paskola. Mes dirbame su tūkstančiais patenkintų klientų ir toliau sparčiai augame. 

Suprantame, jog laikas – pinigai. Štai kodėl aplikaciją užpildyti galite vos per penkias minutes. Vidutinis aplikacijos patvirtinimo laikas yra viena darbo diena, o kitą dieną jūs jau turite apyvartinį kapitalą įmonės sąskaitoje. 

Paremkite savo verslą su „CapitalBox“. Kreipkitės jau dabar!