Atnaujinta 2020-07-14
Sukurta 2020-07-14

Sėkmės rodikliai

Net kuklios rinkodarinės kampanijos gali suteikti daugybę naudingos informacijos bei duomenų. Geriausia tai, jog norint rinkti ir analizuoti duomenis, mažos ir vidutinės įmonės tai gali padaryti visiškai nemokamai. Yra daugybė nemokamų įrankių, tačiau „Google Analytics“ yra plačiausiai naudojamas ir labiausiai mėgiamas būdas sekti visus apsilankymus, veiksmus ar konversijas įvykstančias jūsų internetinėje svetainėje. Tačiau lazda turi du galus. Duomenų rinkimas ir analizavimas gali padėti verslui tapti efektyvesniam, tačiau didelis duomenų kiekis taip pat gali išblaškyti jūsų dėmesį ir paskatinti priimti skubotus sprendimus.  

Išorinių agentūrų samdymas taip pat ne visada pasiteisina. Pats naujausias SEM agentūros pasiūlymas (agentūra padedanti valdyti smulkaus verslo „AdWords“ kampanijas), kurį aš mačiau asmeniškai, buvo sukoncentruota ties CPC (kaina už vieną paspaudimą) ir CTR (procentas žmonių paspaudusių nuorodą) rodikliais. Naujausias SEO agentūros pasiūlymas buvo susijęs su lankytojų skaičiaus didinimu iš organinės paieškos kanalų ir straipsnių rašymu. Socialinių tinklų rinkodaros agentūra pažadėjo per ketvirtį pasiekti 1000 siekėjų „Facebook“ puslapyje. 

Visos aukščiau pateikti rinkodariniai rodikliai yra išties puikios ir gali suteikti daug naudingos informacijos, padėsiančios sekti savo rinkodaros efektyvumą. Tačiau ko vertėtų vengti tai naudoti anksčiau pateiktus rodiklius kaip tikslą, kurį pastoviai bandome pagerinti. 

Kas negerai su esama CPC (kaina už paspaudimą)? Jei rinkodaros komandai ar agentūrai pavyktų kitą mėnesį ją sumažinti 10%, tai tikriausiai būtų išties nuostabus rezultatas? Na, galbūt. Tačiau kas, jei pardavimai taip pat sumažės 10%? 

O kas jeigu kita mėnesį gautume geresnį CTR (procentas žmonių paspaudusių nuorodą)? Geresnis CTR - daugiau paspaudimų - daugiau apsilankymų svetainėje, skamba išties puikiai, ne? Galbūt, bet ar daugiau apsilankymų automatiškai reiškia daugiau pardavimų? 

Panašiai yra ir su visais siekėjais ir prenumeratoriais - koks yra teigiamas poveikis pajamų srautui, pasiekus šiuos užsibrėžtus tikslus? Neaišku, todėl šių rodiklių gerinimas neturėtų būti mūsų rinkodarinis tikslas. 

CPM (reklamos parodymas tūkstančiui žmonių kaina) nusipelno ypatingo paminėjimo. Mano nuomone, smulkios ir vidutinės įmonės turėtų principingai atsisakyti šio rodiklio nustatant kainą. Šis rodiklis yra labai neskaidrus ir mažai ką pasakantis. 

Kaina už vieną pardavimą (CPA) gali būti puikus pirmas žingsnis kai pradedama sekti rinkodarinius rodiklius. Šis rodiklis susieja rinkodaros kampanijos išlaidas su pardavimų skaičiumi. Tačiau vertėtų atminti, jog į šia kainą ir pardavimus turės pakliūti ir kitos išlaidos: 

  • Verslas gali turėti papildomų išlaidų atlyginimams padengti, sumokėti agentūroms už atliktą darbą ar padengti kitas išlaidas, kurios nėra tiesiogiai susijusios su kampanija. Sudėjus viską, gautume tikslesnes rinkodaros išlaidas. 
  • Pardavimų skaičius ne visada parodo pajamų dydį. Parduotos prekės / paslaugos taip pat kainuoja, todėl vertėtų nepamiršti savo gamybos kaštų. 

Bendra tendencija turėtų būti matoma jau dabar – kadangi verslam rūpi pelnas, jų rinkodaros tikslai taip pat turėtų būti susiję su pelnu.

Kurį rodiklį naudoti? 

Pelnas už išleistus rinkodarinius eurus. Jei rinkodaros komanda gali išlaikyti / padidinti nustatytus pelningumo tikslus, verslo savininkui gali nerūpėti visokie CPC, CTR, CPM, ir CPL. Pelno už kiekvieną išleistą rinkodarinį eurą rodiklis pasirūpins, jog visi kiti rodikliai taip pat rodo gerus rezultatus.