Atnaujinta 2019-10-10
Sukurta 2020-06-03

Mažų ir vidutinių įmonių skolinimosi pagrindai

Jeigu nesate susipažinę su paskolų procesu, bandymas nuspręsti kada ir kaip gauti paskolą verslui ir kokia paskola jums tinkamiausia, gali virsti nelengva užduotimi. Todėl prieš leidžiantis į šią kelionę pravartu žinoti kokius finansavimo pasirinkimus turite ir kokie yra jų keliami reikalavimai. Mūsų verslo paskolų vadovas atsakys ne tik į šituos klausimus, bet ir padės jums lengviau palyginti verslo paskolas ir pašalinti bet kokias spėliones renkantis tinkamiausią finansavimą.

Kodėl mažos ir vidutinės įmonės yra svarbios?

Jūsų verslas vaidina svarbų vaidmenį. Mažos ir vidutinės įmonės paprastai nustatomos pagal darbuotojų skaičių ar apyvartą. Pagal Europos Sąjungos nuostatas įmonė yra laikoma vidutine kai jos darbuotojų skaičius neviršija 250, o pagal JAV nuostatas - 500 darbuotojų. Dažniausiai maža įmonė laikoma ta, kurioje dirba mažiau nei 50 darbuotojų.

Turint tą omenyje, pasak Europos Komisijos: „2015 m. Įmonės, kuriose dirba mažiau nei 250 žmonių, sudarė 99% visų ES įmonių“, iš kurių maždaug 94% buvo nepriklausomos įmonės, t.y. tokios kurių nekontroliuoja kitos įmonės ir kurios pačios nekontroliuoja kitų įmonių.


Panaši situacija vyrauja daugelyje šalių - nenuostabu, kad jūsų verslas tikrai padeda pasauliui suktis. Vis dėlto vienas didžiausių augimą stabdančių veiksnių yra sunkumai su finansavimu.

 

Kodėl verta imti paskolą verslui?

Galbūt esate pasirengę paspartinti savo augimo planą arba jums reikia apyvartinių lėšų. Yra daugybė priežasčių, kodėl papildomų lėšų įplaukimas gali būti svarbus jūsų verslui. Pvz., jūs norite samdyti naujus darbuotojus, įsigyti įrangos ar atsargų, o esamo apyvartinio kapitalo tam neužtenka.


Naujų aktyvų pritraukimas nėra pigi pramoga, tačiau tai svarbus sprendimas, kuris gali padėti žengti pirmyn. Visų rūšių mažos ar vidutinės įmonės gali gauti naudos iš apyvartinių kapitalo ar įrangos finansavimo, nesvarbu, ar jūs dirbate statybų, nekilnojamojo turto, pristatymo paslaugų, mažmeninės prekybos ar net valymo srityje.

 


Sužinokite ar jūsų verslas atitinka visus keliamus reikalavimus

Sužinoję, kad verslo paskola yra tinkamas pasirinkimas jūsų įmonei, kitas žingsnis būtų įvertinti svarbiausius veiksnius, kurie gali įtakoti jūsų galimybę gauti verslo paskolą. Ar jūsų verslas vis dar idėjos stadijoje? Ar esate pasirengę auginti neseniai įkurtą įmonę, o gal jau daugelį metų veikiantį verslą?


Įmonės valdomas turtas yra tai, į ką atsižvelgiama bandant nustatyti, ar įmanoma gauti paskolą su užstatu. Paskolai be užstato, kita vertus, svarbiausi rodikliai yra bendra įmonės finansinė būklė ir apyvarta.


Be to, kai kurios mažų ir vidutinių įmonių paskolos gali suteikti daugiau lankstumo, tai reiškia, kad tokie veiksniai kaip įmonės gyvavimo laikas, pajamos, kredito reitingas gali padėti sumažinti reikalingo užstato dydį ar net visiškai jį atstoti.

 

Tradicinės paskolos iš bankų


Pirma vieta į kurią dauguma mažų ir vidutinių įmonių kreipiasi dėl paskolos yra bankai. Tačiau gauti paskolą iš tradicinio banko darosi vis sunkiau. Bankai yra patikimas pinigų šaltinis, tačiau dėl daugybės reikalaujamų dokumentų ir privalomų gyvų susitikimų, jų paskolų suteikimo procesas paprastai yra labai ilgas ir sudėtingas.


Daugelis verslo patarėjų siūlo palaikyti glaudžius ryšius su jūsų banku - tai gali padėti ateityje rasti finansinius sprendimus ir supaprastinti verslo paskolos gavimą. Daugybė veiksnių gali turėti įtakos jūsų tinkamumui bet kokio tipo paskolai, įskaitant kredito istoriją, įmonės amžių, istoriją su pačiu banku ir kitus finansinės būklės rodiklius.

 

Smulkaus verslo finansavimas ir dotacijos


Kaip aptarta, smulkusis ir vidutinis verslas laikomas svarbia viso pasaulio ekonomikos dalimi. Tai reiškia, kad daugelis institucijų stengiasi padėti mažoms ir vidutinėms įmonėms gauti reikiamą finansavimą.


Didžioji šios finansinės paramos dalis yra subsidijos ar kitos finansavimo programos. Šias finansavimo galimybes teikia vietos ar regionų valdžios atstovai ir institucijos. Pliusas yra tas, kad jei esate tinkami, tai gali būti puikus būdas pradėti savo verslą arba atlikti susijusius tyrimus ar verslo inovacijų projektus.


Kaip ir bankų paskolos, šios reikalauja atitikti griežtus reikalavimus ir pateikti daugybę dokumentų. Be to, šios verslo finansavimo galimybės nebūtinai prieinamos visiems verslams. Šios programos dažnai yra nukreiptos į tam tikras pramonės sritis, tokias kaip žemės ūkis, technologijos ar aplinkosauga.

 

Palyginkite verslo paskolų alternatyvas


Galbūt jūs neturite informacijos ar laiko, reikalingo paskolai gauti iš tradicinio banko, arba neturite teisės gauti vyriausybinio finansavimo. Laimei, yra ir kitų galimybių - nuo klasikinių paskolų ir grynųjų pinigų avanso iki kredito linijų.


Tiek bankai, tiek kitos verslo paskolų bendrovės siūlo įvairių rūšių verslo paskolas, kurių grąžinimo laikotarpis, atsižvelgiant į įmonės ir jūsų finansinius poreikius, gali būti nuo kelių mėnesių iki keliolikos metų. Daugeliui verslo paskolų reikalingas tam tikras užstatas, tačiau gali būti vertinami ir kiti faktoriai - pavyzdžiui prognozuojami ateities pinigų srautai ir pan.


Panaši paskolos rūšis yra sąskaitų faktūrų finansavimas. Tai reiškia, kad neapmokėtos sąskaitos (tokios kaip jūsų klientų), bus iškeistos į lėšas, kurias galėsite naudoti nedelsiant. Sąskaitų faktūrų finansavimo trūkumas yra tas, kad skolintojas pareikalaus tam tikro procento nuo gautinų lėšų - papildomai prie kitų paslaugos mokesčių.


Įmonės, turinčios itin blogą kredito istoriją, gali pasinaudoti „greitų pinigų“ sprendimu. Tai avansinio tipo mokėjimas paremtas būsimais pardavimais per kreditines korteles. Nors tokius avansinius mokėjimus yra lengviausia gauti, visada pravartu atidžiai atkreipti dėmesį į sutarties sąlygas ir joje nurodytus mokesčius.


Žinoma, visada turite galimybę greitai gauti lėšų pasiėmę asmeninę vartojimo paskolą. Bet atsižvelgiant į visas turimas verslo paskolų galimybes, vertėtų rinktis iš verslui pritaikytų finansavimo šaltinių.

 

Verslo paskolos internetu


Šiais laikais skolintojų internete nestinga. Vietoje krūvos popierizmo, vis daugiau verslininkų renkasi kreiptis dėl paskolos internetu, kur paraiškos procesas yra daug greitesnis ir paprastesnis.


Kaip ir su bet kokiu svarbiu finansiniu sprendimu, skirkite laiko įsigilinti į siūlomų paskolų detales ir sąlygas. Ilgametę patirtį turintis internetinis verslo paskolų tiekėjas gali labai palengvinti jūsų gyvenimą ir suteikti paskolą, pritaikytą konkretiems jūsų verslo poreikiams.

 

Verslo paskolų palūkanų normos


Verslo paskolos palūkanų norma yra bet kurios paskolos svarbiausia sudedamoji dalis. Žinote posakį: pinigai neauga ant medžių. Pagrindinis skirtumas yra tai, ar tai yra fiksuotų palūkanų paskola (pastovi), ar kintama palūkanų paskola, kuri gali svyruoti dėl įvairiausių veiksnių.


Jei verslo paskolos palūkanų norma yra aukšta, svarbu, kad suplanuotumėte ir atliktumėte mokėjimą laiku. Priešingu atveju jums gali būti priskirti papildomi mokesčiai ir galiausiai teks sumokėti daugiau nei tikėjotės. Geras planavimas yra puikus būdas užtikrinti, kad mokate norimose ribose.