Atnaujinta 2021-08-24
Sukurta 2021-12-14

Kodėl įmonei gali prireikti verslo paskolos?

Gerų priežasčių, dėl kurių įmonei galėtų prireikti verslo paskolos, yra daug. Pavyzdžiui, įmonės gali pasinaudoti verslo paskola ir pasamdyti daugiau darbuotojų arba subrangovų, arba įsigyti naujos įrangos. Tai – absoliučiai normalios priežastys, dėl kurių įmonė galėtų prašyti verslo paskolos. Be to, yra ir daug kitų priežasčių, apie kurias galbūt net nepagalvojote. 

 

Apie ką reiktų pagalvoti prieš imant paskolą  

Nepamirškite, kad prieš svarstant galimybę imti verslo paskolą, labai svarbu viską išnagrinėti. Reikia pagalvoti apie tai, kodėl pageidaujate imti paskolą, kaip ji jums galėtų padėti, ir kokią sumą skolintumėtės. Paskola verslui – tai reikšmingas sprendimas, kurį priimti reiktų tik gerai viską apgalvojus. Šiam apgalvojimui reiktų skirti laiko, kad sprendimas, kurį galiausiai priimsite, būtų kuo naudingesnis jūsų verslui. 

Kai kurie verslai yra nenusiteikę skolintis. Tai reiškia, kad kreiptis dėl finansavimo jie bijo. Gali būti, kad taip yra, nes įmonės galvoja, jog jų kredito reitingas pernelyg prastas, arba tiksliai nežino, ar pajėgs paskolą išmokėti. Vien pastarasis dalykas gali tapti pakankama priežastimi kol kas nesiskolinti. Vis dėlto tam, kad uždirbtumėte pinigų, jų privalote ir turėti. Veikla be paskolų iš tiesų gali tapti trukdžiu jūsų verslo plėtrai. 

 

17 priežasčių, dėl kurių verslai skolinasi 

Yra daug priežasčių imti verslo paskolą. Kai kurios iš jų gali atrodyti savaime suprantamos, o apie kitas galbūt nė nepagalvojote. Gera priežastis apgalvotai skolintis yra susijusi su jūsų įmonės poreikiais, jūsų verslo tikslais arba atsiradusia nauja verslo galimybe, į kurią privalote atitinkamai reaguoti. Toliau pateikiame 15 priežasčių imti verslo paskolą, iš esmės nepriklausančių nuo to, ar turite individualią veiklą, ar valdote uždarą akcinę bendrovę, ar norite skolintis su užstatu ar be jo: 

 

Verslo pradžia 

Nors tokių skolintojų nėra daug, kai kurios įmonės gali paskolinti lėšų startuoliams, dar negalintiems parodyti bent 6 mėnesių pajamų. Tokiu atveju privalote mokėti gerai parduoti save, pademonstruoti gerą ir tvarią verslo idėją, ir pateikti verslo prognozes.

 

Apyvartinis kapitalas 

Apyvartinis kapitalas tai lėšos, reikalingos kasdienėms verslo operacijoms, o jų stygius yra reikšminga priežastis kreiptis dėl verslo paskolos. Apyvartinių lėšų įmonei gali pritrūkti dėl gausybės priežasčių, pavyzdžiui, gali būti netolygus grynųjų pinigų srautas, staigus verslo išaugimas arba sezoniniai pardavimo apimties svyravimai. Skaitykite apie tai, kaip verslo paskolą galėtumėte gauti greičiausiai. 

 

Prekių atsargų įsigijimas 

Mažmeninės prekybos verslams paskolų dažnai prireikia tada, kai jie ketina papildyti prekių atsargas, ypač pardavimo apimčiai augant tam tikrais metų laikotarpiais. Pavyzdžiui, įmonė, pardavinėjanti populiarias šventines dovanas, gali imti trumpalaikę paskolą, už kurią produktų pirktų dar švenčių laikotarpiui neprasidėjus, o tada ją grąžintų iš pajamų gautų pardavus tas prekes.

 

Įrangos įsigijimas 

Beveik visiems verslams yra reikalinga tam tikra įranga. Nesvarbu, ar kepate duoną, ar statote namus, ar parūpinate laikinus darbuotojus, jums bus reikalinga atitinkama įranga. Tai gali būti sunkieji mechanizmai, įsigyjami arba nuomojami įmonės automobiliai, arba nepriekaištingai turinčios atrodyti uniformos. 

 

Plėtra į naujas patalpas 

Plėtra į naujas patalpas paprastai yra didžiulis projektas, kuriam reikia daug kapitalo. Vis dėlto šis kapitalas ilgainiui grįžta su kaupu.

 

Talentingų darbuotojų samdymas 

Darbo užmokestis ir su juo susijusios išlaidos sudaro itin reikšmingą įmonių biudžetų dalį. Į tai įeina atlyginimai, įvairios darbuotojų vardu mokamos įmokos, mokesčiai valstybei, papildomas draudimas ar pensijos, personalo mokymo išlaidos, įvairios darbuotojų privilegijos, premijos ir pan. Nuolatiniai darbuotojai – tai didžiulė atsakomybė, kurią reikia gerai apgalvoti. Vis dėlto žmonių, turinčių jums reikiamų įgūdžių, svarba verslo augimui nekelia abejonių. Jei įdarbinate tinkamą specialistą, ilgainiui ši investicija atsiperka. 

 

Produktų arba paslaugų plėtra 

Ir verslai, kurie tuo metu sparčiai plečiasi, ir įsitvirtinusios įmonės, norinčios padidinti pajamas ir (arba) išlaikyti konkurencingumą rinkoje, kartkartėmis turi vis išplėsti savo pasiūlymus. Nepriklausomai nuo to, kaip ketinate plėsti produktų ar paslaugų asortimentą, dalimis grąžinama arba kitokia verslo paskola gali palengvinti investicijas į to, ką siūlote rinkai, naujumą ir aktualumą. 

 

Mokesčių mokėjimas 

Idealiu atveju įmonės atsideda lėšų, iš kurių moka verslo mokesčius valstybei. Tačiau taip būna ne visada, todėl kartais įmonės tam, kad šiuos mokesčius sumokėtų, lėšų skolinasi. Užuot vėlavusios sumokėti mokesčius valstybei įmonės gali pagalvoti apie galimybę lėšų pasiskolinti ir šiuos mokesčius sumokėti laiku. 

 

Išgyvenimas per sumažėjusios paklausos laikotarpį 

Jei jūsų verslas sezoninis arba tiesiog kartais susiduriate su grynųjų pinigų srauto problemomis, paskola jūsų įmonei, padedanti šį sumažėjusios paklausos laikotarpį įveikti, gali padėti jūsų įmonei išlikti.  

 

Kitos paskolos refinansavimas 

Skolos refinansavimas – tai vis populiaresnė ir kartais neišvengiama priežastis imti verslo paskolą. Nuspręsti refinansuoti savo įmonės skolą galite dėl to, kad gaunate pasiūlymą su geresne palūkanų norma arba aptarnavimo mokesčiais, arba nusprendžiate kelias paskolas sujungti į vieną. 

 

Kitos įmonės įsigijimas 

Įmonės įsigijimo paskola, arba kitaip tariant, paskola, kurios lėšomis ketinama pirkti kitą įmonę, yra dar viena populiari skolinimosi verslui priežastis. Tokią paskolą paėmęs verslas gali išplėsti pasiūlymus rinkai įsigydamas kitą įmonę. 

 

Partnerio dalies išpirkimas 

Kartais tam tikra partnerystė tiesiog nesusiklosto sėkmingai. Tačiau, jei jūsų partneris sutinka savo dalį jums parduoti, tai nereiškia, kad privalote patys iškart turėti visus tam reikiamus pinigus. Tokiomis aplinkybėmis galite pasiimti paskolą verslui ir už skolintas lėšas išpirkti savo partnerio dalį. 

 

Statybos išlaidų padengimas 

Dar viena populiari priežastis įmonėms imti paskolą yra verslo fizinės buveinės plėtimas arba pagerinimas, tuo tikslu atliekant statybos ar apdailos darbus. 

 

Nesumokėtų sąskaitų padengimas 

Daug nesumokėtų sąskaitų faktūrų turinčios įmonės gali atlaisvinti dar negautas pajamas su verslo paskola arba sąskaitų faktoringu. 

 

Netikėtų išlaidų padengimas 

Kartais įmonės susiduria su netikėtomis išlaidomis, kurios į biudžetą įtrauktos nebuvo. Pavyzdžiui, jei kažkas sugenda arba klientas vėluoja sumokėti, o jūs dėl to negalite apmokėti svarbios sąskaitos. Tokiais atvejais galite pasiimti trumpalaikę verslo paskolą ir šias netikėtas išlaidas padengti.  

 

Rinkodara 

Rinkodara arba reklama – tai verslo išlaidos, galinčios suryti labai daug lėšų. Vis dėlto tikimasi, kad ilgainiui šios išlaidos atsipirks. SEO ir internetinė reklama, reklama per televiziją, radiją ar reklaminiuose skyduose, pardavimo skatinimo medžiaga – tai rinkodaros priemonės, kurioms lėšų galite pasiskolinti, ypač tada, kai samdote rinkodaros įmonę ir siekiate didelių rezultatų. 

 

Verslo galimybės išnaudojimas 

Kartkartėmis įmonei gali atsirasti iš tiesų nuostabi galimybė, kurią praleisti būtų tiesiog neapdairu. Galbūt tai – daug didesnis projektas, nei esate įpratę. Tokio tipo galimybė gali pakylėti jūsų įmonę į aukštesnį lygį. Vis dėlto tam, kad šia galimybę pasinaudotumėte, jums galbūt teks imti verslo paskolą.  

 

Kad ir kokia būtų jūsų įmonės priežastis imti verslo paskolą, nesusitelkite į ją pernelyg daug ir skolintis neskubėkite. Atidžiai perskaitykite paskolos sutartį. Įsitikinkite, kad joje nurodytos sąlygos jums yra visiškai aiškios, o jei turite abejonių, būtinai atitinkamus dalykus išsiaiškinkite su skolintojo atstovais. 

 

Kokia paskola jūsų įmonei tinka geriausiai? 

Išsirinkti geriausią paskolą jūsų įmonei gali atrodyti labai sudėtinga. Todėl siūlome perskaityti mūsų neseniai paskelbtą įrašą, padėsiantį tokį sprendimą priimti –> Kuri paskola man yra geriausia?

 

 

 

 

Su Lietuvos SVV dirbame ilgiau nei 6 metus 

Kad ir kokie būtų jūsų įmonės poreikiai, su CapitalBox galite gauti finansavimą nuo 2.000 iki 350.000 eurų, o paskolos laikotarpis gali siekti iki 3 metų. Su Lietuvos SVV dirbame jau ilgiau nei 6 metus. Žinome, kad galime pasiūlyti paskolą, kuri jūsų įmonei tiks geriausiai.