Atnaujinta 2021-05-17
Sukurta 2021-05-17

Verslo paskola ar įmonės kredito linija - kas geriau?

Šiais laikais yra daugybė finansavimo būdų, todėl gali būti painu pasirinkti jūsų verslui tinkamiausią finansavimą. Verslo paskola ir verslo kredito linija yra du populiariausi įmonių finansavimo būdai, tačiau kuris iš jų labiausiai tinka jūsų įmonei?

Šiame straipsnyje mes aptarsime verslo paskolų ir verslo kredito linijų privalumus ir trūkumus ir padėsime jums išsirinkti jūsų verslą ir jo poreikius labiausiai atitinkantį finansavimo būdą. 

 

Verslo paskolos

Verslo paskola yra puikus finansavimo šaltinis įmonėms, norinčioms gauti apyvartinių lėšų, kurias galės grąžinti tolygiomis įmokomis per kelerius metus. Priklausomai nuo to, kam naudosite paskolą, yra įvairių verslo paskolų rūšių. Ilgalaikės verslo paskolos tradiciškai naudojamos finansuoti ilgalaikes investicijas, pavyzdžiui, įsigyjant arba rekonstruojant pastatą. Dažnu atveju, šios paskolos yra gana didelės ir jų grąžinimo periodas yra ilgesnis nei trys metai.

Trumpalaikės verslo paskolos, gali padėti įmonėms patenkinti skubius kapitalo poreikius. Įsigyti atsargų, sumokėti darbuotojų atlyginimus ir  nuomos mokesčius ne sezono metu, iš anksto finansuoti tam tikrą projektą ar panaudoti kaip tarpinį finansavimą laukiant apmokėjimo iš klientų - tai tik keletas dažniausių šios rūšies paskolų panaudojimo būdų. Trumpalaikių paskolų trukmė paprastai prasideda nuo vieno mėnesio ir gali siekti iki 3 metų.

Be paskolos panaudojimo diferencijavimo, taip pat turėtumėte apsvarstyti, ar jūsų poreikius geriau atitiktų paskola su užstatu, ar be.

Verslo paskolos su užstatu reiškia, kad įmonės turi pasiūlyti tam tikrą turtą, kuris tarnaus garantija skolintojui. Automobilis, pastatas, namas ar kitas likvidus turtas yra keli užstato pavyzdžiai. Dėl užstatyto turto, skolintojai dažnai gali pasiūlyti mažesnes palūkanas.

Kitas dalykas, į kurį reikia atsižvelgti, yra tai, kaip greitai norite gauti paskolą. Verslo paskolos su užstatu gavimo laikas yra ilgesnis, nes įmonės turi pateikti daugiau dokumentų, o skolintojas arba bankas atlieka išsamų patikrinimą.

Verslo paskoloms be užstato paprastai reikia mažiau dokumentų, nes nereikia atlikti turto vertinimo ir kitų ilgai trunkančiu patikrinimų. Pasiūlymas paprastai pateikiamas atsižvelgiant į jūsų pinigų srautus ir kredito reitingą.

Kadangi tokios paskolos yra neužtikrintos (nėra užstato), skolintojui tenka didesnė rizika. Taigi, jų palūkanų normos paprastai yra didesnės nei paskolų su užstatu, o palūkanų norma paprastai yra fiksuota. Dar vienas veiksnys, į kurį reikia atsižvelgti, yra tai, kad verslo paskolų be užstatu terminas yra trumpesnis už paskolų su užstatu.

Įmonės dažniausiai jas naudoja grynųjų pinigų srautams valdyti, apyvartiniam kapitalui didinti, investuoti į įrangą, plėstis arba samdyti patyrusią darbo jėgą.

Privalumai: 

  • Skolinimo sumos yra gana lanksčios - nuo 1 000 iki 500 000 eurų. Verslo paskola gali būti jums tinkamas sprendimas, jei norite gauti visą sumą iš karto. Paskolos dydis paprastai priklauso nuo skolintojo, jūsų kreditingumo, pinigų srautų ir pasirinktos paskolos rūšies. Su CapitalBox galite gauti neužtikrintą (be užstato) verslo paskolą nuo 1 000 iki 50 000 eurų su iki 2 metų grąžinimo laikotarpiu. 
  • Palūkanų normos svyruoja nuo 1 % iki 4 % per mėnesį, priklausomai nuo paskolos rūšies ir nuo to, kaip greitai jums reikia kapitalo. Dažnu atveju verslo paskolos palūkanų normos būna mažesnės nei verslo kredito linijos - taigi, tektų grąžinti daug mažiau.  
  • Paskolos terminai - su verslo paskola galite pasirinkti grąžinimo laikotarpio trukmę ir sužinoti, kiek reikės mokėti kas mėnesį, taip užtikrinant, kad paskolos trukmė atitiks jūsų verslo tikslus. Su CapitalBox, jei nuspręsite grąžinti paskolą dar nepasibaigus terminui, jums nebus taikomi papildomi mokesčiai. 
  • Paskola gali būti pervesta į jūsų sąskaitą tą pačią arba kitą darbo dieną - verslo paskolos gavimo internetu procesas yra greitesnis ir paprastesnis nei tradicinės banko paskolos. Jums tereikia užpildyti 5 minučių trukmės paraišką, ir jei viskas bus tvarkoje, pinigus į savo įmonės sąskaitą gausite tą pačią arba kitą darbo dieną. 
  • Trūkumai: 
  • Kai kurie skolintojai reikalauja tam tikro užstato. Tai reiškia, kad jūsų bus paprašyta pateikti užstatyti tam tikrą turtą. CapitalBox nereikalauja užstato, tik asmeninio laidavimo iš įmonės savininko. Tai reiškia, kad šis asmuo bus atsakingas už paskolos grąžinimą tuo atveju, jei įmonė negalės to padaryti.

 

Kredito linija įmonėms

Įmonės kredito linija - tai finansavimo forma, kurią įmonės gali naudoja finansuoti trumpalaikius apyvartinio kapitalo poreikius. Tai termino neturinti paskola, suteikianti įmonėms galimybę naudotis fiksuota pinigų suma (kredito limitu). Įmonės gali paimti pinigus iki kredito limito ir mokėti palūkanas tik už panaudotą sumą. Grąžinus pasiskolintą sumą, įmonė gali iš naujo ją pasiskolinti.

Kai kurie iš dažniausiai pasitaikančių kredito linijų naudojimo būdų yra šie: 

  • atsargų pirkimas;
  • verslui svarbios įrangos remontas;
  • rinkodaros kampanijų finansavimas;
  • sezoninio pinigų srauto trūkumo perdengimas.

Kaip ir verslo paskolų atveju, yra užtikrintos ir neužtikrintos kredito linijos verslui.


Privalumai:

  • skirtingai nuo tradicinės verslo paskolos, įmonės moka palūkanas tik už panaudotas lėšas, kai jas panaudoja;
  • įmonė pati pasirenka sumą (iki kredito limito) ir laiką, kada jai reikia pasinaudoti kreditu;
  • įmonės turi garantiją, kad prireikus galės pasinaudoti kapitalu.

Trūkumai 

  • kai kurie kreditoriai taiko sandorio sudarymo ar kitus  mokesčius;
  • siekdami sumažinti riziką, kai kurie skolintojai gali reikalauti, kad įmonė per metus, kai kuriais atvejais bent vieną mėnesį, turi būti sumokėjusi visą pasiskolintą sumą. Tai užtikrina skolintoją, kad kredito linijos gavėjas turi pakankamą pinigų srautą kreditui padengti;
  • kita rizika yra ta, kad skolintojas gali pasilikti teisę pareikalauti, kad bet kuri įmonės kredito linija būtų nedelsiant apmokėta, o tai reiškia, kad įmonė turi sumokėti visą likutį ir kad skolintojas be įspėjimo sumažins įmonės kredito liniją iki nulio. Jei įmonė priklauso nuo kredito linijos, staigus grąžinimas gali sukelti nemažai problemų. Įmonė visada turėtų būti pasirengusi arba pakeisti įmonės kredito liniją, arba stabdyti nuo jos priklausančią  veiklą, kad kompensuotų kredito praradimą. 

 

Kuris verslo finansavimo būdas labiausiai tinka jūsų įmonei? 

Nagrinėjant verslo paskolą ir verslo kredito liniją, atsakymas priklausys nuo kelių veiksnių. 

  • Kiek pinigų jums reikia? Įmonės kreditas paprastai siekia iki 25 00 eurų. Jei jūsų įmonei reikia daugiau, verslo paskola gali būti geresnis pasirinkimas. 
  • Kam naudosite pinigus? Jei pinigų reikia konkrečiam tikslui, tam tikslui skirta verslo paskola gali būti geresnis pasirinkimas. Jei norite turėti prieigą prie pinigų be jokių apribojimų juos naudoti, jūsų poreikius labiau atitiktų įmonės kredito linija. 
  • Norite lankstumo ar nuspėjamumo? Jei ieškote nuspėjamumo, tuomet verslo paskola su fiksuotais mėnesiniais mokėjimais ir fiksuota palūkanų norma palengvins jūsų įmonės biudžeto planavimą. Jei norite lankstumo, tuomet įmonės kredito linija, leidžianti koreguoti mėnesio įmokas, gali būti tinkamesnis sprendimas.  
  • Kokie jūsų verslo ir asmeniniai kredito balai? Jūsų kreditingumas turės įtakos pinigų sumai, kurią galite pasiskolinti, ir sąlygoms, kuriomis galite gauti paskolą.  

Jei vis dar nesate tikri, ką pasirinkti, yra ir kitų įmonės finansavimo galimybių. Įsitikinkite, kad atidžiai apsvarstėte savo įmonės finansinius poreikius, kreditingumą ir ilgalaikius tikslus. Jie turėtų padėti jums orientuotis, kokia verslo finansavimo rūšis jūsų įmonei yra tinkamiausia.