Atnaujinta 2019-12-12
Sukurta 2022-05-20

Verslo paskolos terminai, kuriuos vertėtų žinoti.

Verslo paskolos terminai gali supainioti net puikų finansinį raštingumą turinčius verslo savininkus. Todėl mes sukūrėme dažniausiai naudojamų verslo paskolos terminų ir jų reikšmių sąrašą.

Labai svarbu įsitikinti, kad jūs pilnai suprantate visas paskolos sąlygas ir su jomis susijusius terminus. Tai ne tik padės išvengti netikėtumų, bet ir palengvins visą paskolos išdavimo procesą.

Pažvelkime į dažniausiai sutinkamus finansinius terminus:

Apyvartinis kapitalas

Apyvartinis kapitalas (lėšos) yra visi pinigai, kuriuos jūsų verslas naudoja kasdienėse operacijose.

Juridinio asmens tipas

Juridinio asmens tipas nurodo kokiai teisinės sistemos kategorijai įmonė yra priskiriama. Jūsų pasirinktas ir deklaruojamas subjekto tipas turės įtakos jūsų verslo veikimui įstatymų nustatyta tvarka. Nuo individualių įmonių iki akcinių bendrovių - kiekvienas verslas, nesvarbu, didelis ar mažas, turi būti apibrėžtas teisinėje sistemoje

Pinigų srautų ataskaita

Rengdami pinigų srautų ataskaitą jūs pažymite tam tikro periodo grynųjų pinigų įplaukas ir išlaidas.

Pelno (nuostolių) ataskaita

Pelno (nuostolių) ataskaita parodo jūsų verslo pardavimus ir išlaidas per tam tikrą laiko tarpą.

Dauguma įmonių privalės pateikti pelno (nuostolių) ataskaitą kreipiantis dėl verslo paskolos.

Įmokos atidėjimas

Iš anksto apibrėžtas laiko tarpas, per kurį galite padengti įsiskolinimus po jų mokėjimo dienos be jokių delspinigių

Finansavimas skolinantis

Finansavimas skolinantis - paskola ar bet koks jūsų verslo finansavimo būdas, kurio grąžinimo terminas yra limituotas ir už kurį privalote mokėti palūkanas.

Paskolos sutartis

Tai yra sutartis, kurią turėsite pasirašyti pasiimdami paskolą. Šioje sutartyje bus apibrėžtos jūsų paskolos grąžinimo sąlygos.

Paskolos terminas

Sakydami "terminas", mes dažniausiai turime omenyje paskolos grąžinimo trukmę. Šiuolaikiniai paskolos terminai gali svyruoti nuo kelių savaičių ir iki kelių dešimtmečių.

Terminas

Skolintojai naudoja šį žodį šnekėdami apie paskolos grąžinimo laiką. Paskolos trukmė gali būti nuo kelių savaičių iki 25 metų, atsižvelgiant į jūsų įmonės finansinius poreikius.

Trumpalaikė paskola

Trumpalaikė paskola reiškia, jog ji turės būti grąžinta per trumpą laiko tarpą. Paprastai paskolos yra vadinamomis trumpalaikėmis kai jų grąžinimo terminas yra trumpesnis nei vieneri metai. Tačiau kai kurie trumpalaikių paskolų skolintojai taip pat naudoją šį terminą apibūdinant paskolas, kurių grąžinimo laikotarpis yra iki 2 metų.

Trumpalaikį finansavimą yra lengviau gauti, jis yra greitesnis, bet ir brangesnis nei ilgalaikis finansavimas.

Ilgalaikis finansavimas

Ilgalaikis finansavimas paprastai reiškia bet kokią skolą, kurios grąžinimo terminas yra ilgiau nei metai.

Paskolos grąžinimo data

Paskolos grąžinimo data yra data kada pilnai grąžinama paskola.

Individuali veikla

Tai teisinė verslo formą, sudaryta iš vieno asmens.

Refinansavimas

Kai refinansuojate savo skolą, jūs ją padengiate naudodami naują, geresnę paskolą. Refinansuodami skolą ir taip išvengdami didesnių palūkanų, galite padėti savo verslui sutaupyti.

Pagrindinė suma

Verslo paskolų kontekste, pagrindinė suma yra jūsų paskolos pradinis dydis. Jeigu jūsų verslas skolinasi 100 000 eurų, tada pagrindinė suma ir yra 100 000 eurų.

Be užstato

Kai naudojamas kaip verslo paskolos terminas, paskola be užstato reiškia, jog paskola nėra paremta jokiu kilnojimu ar nekilnojamu turtu.

Skola be užstato yra rizikingesnė skolintojui, todėl paskolos gavėjui ji dažnai yra brangesnė. Taip pat gali būti sunkiau gauti tokias paskolas, nes skolintojas neturi jokių garantų paskolai atgauti. Jei nesugebėsite grąžinti paskolos verslui be užstato, skolintojas negalės lengvai kompensuoti savo nuostolius pasilikdamas užstatą.

Užstatas

Jei jums reikia užsitikrinti paskolą, galite tai padaryti su užstatu. Įkeistas turtas yra tiesiog kažkas vertingo ir priklauso jums ar jūsų verslui (pvz., nekilnojamasis turtas, transporto priemonės, įranga, finansinės sąskaitos ir pan.). Šis terminas reiškia bet kokį turtą, kurį skolintojas turės teisę atsiimti kliento nemokumo atveju.

Užtikrinta

Kai kalbame apie verslo paskolos terminus, užtikrinta reiškia, jog prie skolos yra priskiriamas tam tikras užstatas.

Asmeninis laidavimas / garantija

Asmeninė laidavimas yra asmens teisinis pažadas grąžinti įmonės skolą, jei ji pati to nesugebėtų. Asmeninės garantijos suteikimas reiškia, kad jei verslas negali grąžinti skolos, tada asmuo yra asmeniškai atsakingas. Asmeninė garantija suteikia papildomą apsaugą kredito davėjams.

BKKMN (bendra kredito kainos metinė procentinė norma)

Tai yra pats tiksliausias matas apibūdinantis pilną paskolos kainą. BKKMN atsižvelgs į visus papildomus mokesčius ir padės įvertinti, kiek kainuos verslo paskola kiekvienais metais.

Pvz., Jei jūs parengsite praėjusio mėnesio pinigų srautų ataskaitą, jūs nurodysite, kiek pajamų uždirbo jūsų verslas kartu su visomis jūsų verslo išlaidomis.

EBITDA (pajamos prieš palūkanas, mokesčius, skolas ir amortizaciją)

Tai yra dar vienas būdas parodyti jūsų įmonės finansinę būklę ir įvertinti pajamas negalvojant apie apskaitos sprendimus.

Fiksuotos palūkanos

Priešingai nei kintama palūkanų norma, fiksuota palūkanų norma išlieka tokia pati per visą paskolos grąžinimo termino laikotarpį.

Kintamos palūkanos

Ši norma yra palūkanų norma, kuri kinta atsižvelgiant į rinkos palūkanų normos pokyčius per verslo paskolos gyvavimo laikotarpį.

Išankstinio grąžinimo mokestis

Išankstinio grąžinimo mokestis yra labai svarbus verslo paskolos terminas, kurį būtina suprasti.

Kredito davėjai, turintys išankstinio grąžinimo mokesčius, ims mokesčius už tai, jog paskola buvo grąžinta dar nesibaigus mokėjimo terminui.

Nemokumas

Nemokumas yra verslo paskolos terminas, kuris reiškia, kad įmonė negali grąžinti skolos(-ų).

Kredito linija

Kredito linija yra verslo finansavimo būdas, kuris veikia labai panašiai kaip kreditinė kortelė. Jums suteikiama pastovi prieiga prie lėšų ir mokate palūkanas tik už tai ką panaudojate/išleidžiate.

Rizikos vertinimas

Kai skolintojas patikrina jūsų paraišką, dar žinomą kaip jūsų paraiškos rizikos vertinimas, jis įvertina riziką, kurią prisiimtų jeigu nuspręstų patvirtinti jūsų prašymą dėl finansavimo.

Rizikos vertinimo metu sprendžiama ar įmonė turės pakankamai lėšų ateityje grąžinti savo skolą.

Prieš sutikdami su bet kuria verslo paskolos sutartimi, patariame objektyviai pažvelgti į savo verslą ir finansus. Nepaisant jūsų pastangų ir geriausių ketinimų, kartais verslo planai būna nesėkmingi. Pažvelkite į savo verslą iš kiekvieno kampo ir įvertinkite jo stabilumą ir ilgalaikę perspektyvą.

Naudodamiesi CapitalBox galite kreiptis dėl verslo paskolos internetu vos per kelias minutes ir gauti atsakymą jau tą pačią dieną. Bet kuris verslo savininkas, kuris yra Lietuvos pilietis, vykdantis veiklą bent 12 mėnesių ir turintis verslo banko sąskaitą, gali gauti jam reikiamą apyvartinį kapitalą su iki 18 mėnesių grąžinimo terminu.