Atnaujinta 2019-09-16
Sukurta 2019-09-30

Ar skolintis pinigus geriau nei ieškoti investicijų?

Norint užtikrinti spartų augimą, daugumai verslininkų prireikia papildomo išorinio finansavimo pirmaisiais veiklos metais. Dažniausiai naudojami finansavimo šaltiniai: verslo paskola arba dalinis kompanijos pardavimas (akcijų perleidimas už kapitalą).
Daugybei gerai žinomų verslininkų yra tekę finansuoti savo verslą prašant pagalbos iš šeimos narių, kreipiantis į banką, arba ieškant investuotojų:

  • Amazon.com: įkūrėjas Jeffas Bezosas gavo 100 000 USD investiciją iš savo tėvų, kad galėtų įkurti garsiąją internetinę parduotuvę.
  • SpaceX / Tesla: pirmoji Elono Musko įmonė „Zip2“ buvo įkurta panaudojus 28 000 USD jo tėvo pinigų. Šią kompaniją vėliau pardavė bendrovei „Compaq“ už 307 mln. USD, kuriuos  Muskas panaudojo kuriant „X.com/Paypal“, „SpaceX“ ir „Tesla“ kompanijas.
  • GoPro: Nicko Woodmano tėvai (tėvas yra vienas iš investicinio banko „Robertson Stephens“ įkūrėjų) paskolino jam 235 000 USD.
  • Poundland: didžiulis JK parduotuvių tinklas pradėjo veiklą nuo įkūrėjo Steve Smitho tėvo paskolintų 50 000 svarų sterlingų.
  • Squarespace: įkūrėjas Anthony Casalena 2003 m. iš savo tėvo gavo 30 000 USD, kad sukurtų „viskas viename“ internetinių svetainių kūrimo platformą.

Sunku pasakyti, ar šios kompanijos būtų tapusios milžinėmis jei jos nebūtų turėjusios pakankamai kapitalo, kuriuo galėjo palaikyti spartų augimą pirmaisiais veiklos metais.

Tikrasis atsakymas visada yra subjektyvus ir priklauso nuo jūsų verslo, srities, kurioje vykdote veiklą, ir asmeninės rizikos tolerancijos. Daugeliu atvejų, atsižvelgiant į jūsų verslo planą, jūs norite kažko vieno: greitai augti, auginti verslą palaipsniui arba pakeisti nusistovėjusį arba nusilpusį augimą.

 

Skolintis yra pigiau nei ieškoti ilgalaikių investicijų

Ieškant apyvartinių lėšų savo verslui, atsisakyti dalies nuosavo kapitalo ilgainiui beveik visada yra brangiau nei skolintis.

Nuosavybės perleidimas reiškia, kad neribotą laiką aukosite būsimą pelną, kad patenkintumėte trumpalaikį ar vidutinės trukmės poreikį. Verslo paskola sukuria palūkanų išlaidas, tačiau tai yra laikina. Grąžinus paskolą, nuosavybė išliks nepakitusi.

 

Palūkanų mokėjimas sumažina mokesčių naštą


Daugelis verslininkų nežino, kad kai kuriose šalyse palūkanų išlaidos sumažina jūsų apmokestinamąjį pelną, taigi ir mokesčių sąnaudas. Dėl to dažnai jūsų mokamos faktinės palūkanos yra mažesnės nei nominaliosios palūkanos.

Apskaičiuojant grąžą iš prisiimtos skolos, reikia būtent įvertinti mažesnę šio kapitalo kainą. Mažos įmonės taip pat gali panaudoti tai savo įmonės finansams gerinti.

 

Skolinimas ugdo discipliną


Skolinimas įneša tam tikrą finansinę drausmę, susijusią su išlaidomis ir investavimu. Ši drausmė gali padėti jūsų įmonei, ypač pirmaisiais veiklos metais.

Žinoma verslininkai skolinasi ne tik tam, kad padidintų savo drausmingumą. Tačiau galite tai laikyti teigiamu šalutiniu poveikiu.


Motyvacija optimizuoti kiekvieną eurą išnyksta, kai turite daugybę atliekamų grynųjų. Perteklinė psichologija kelia grėsmę mažoms ir vidutinėms įmonėms, kurios turi nuolat tobulėti ir išlikti judrios. Turint didelius biudžetus tampa labai lengva pradėti eikvoti pinigus nebūtinoms išlaidoms. Tačiau kai biudžetai yra mažesni, išlaidos tampa daug reikšmingesnes, nes kiekvienas sprendimas turi būti finansiškai pateisinamas.

Tai pakeičia vidinę kompanijos kultūrą. Darbuotojai jaučia ir prisiima didesnę atsakomybę už tai, kad kiekviename verslo etape būtų kuo efektyviau panaudotos lėšos.

Yra daugybė situacijų, kai verslo paskola nėra tinkamiausias pasirinkimas jūsų verslui. Tačiau jei einate teisingu keliu ir norite toliau stiprinti tai, ką jau sukūrėte, ji gali būti naudojama kaip strateginė priemonė auginant verslą ir dažnai yra daug pigesnis bei greitesnis finansavimo būdas nei kitos alternatyvos. Norit sukurti tvirtą verslą šiandieninėje konkurencingoje aplinkoje, jūs privalote naudotis visais įrankiais jūsų arsenale.